Om turen

Sommeren 2012 legger vi ut på en lengre padletur på Nordkalotten. Turen kommer til å starte i Angeli på finsk side og ende opp i Neiden på norsk side.
Ruta vil gå innom disse punktene: Angeli - Øvre Anárjohka - Repojoki - Ivalojoki - Enáresjø - Vatsäri - Munkelva - Neiden. Turen er beregnet til å bli mellom 400-500 effektive kilometer, og vi setter av 35 dager til disposisjon. Det vil bli mange bæringer, og vi må forvente å møte på vanskelige padleforhold, tøffe stryk og lange avstander mellom vassdragene. Samtidig får vi oppleve mer urørt villmark. Gjennom denne bloggen vil vi jevnlig oppdatere hvordan planleggingen går, og hvordan det går underveis, når turen er i gang.
_________________________________________________________________________________________________

fredag 18. mai 2012

Padletrening i Tovdalselva

Fossen bruser så høyt at det blir vanskelig å tenke samtidig som en vegg av vann står foran kanoen. Vannet pisker i fjeset men kanoen holdes helt rett mot strømmen. Ramsesagafossen i Tovdalselva er en fin foss.


I forkant av padleturen vår til sommeren har jeg valgt å fordype meg i vann og vassdrag ved friluftslivstudiet på høgskolen i Telemark. Turen gikk til "norges
Alaska" i følge veilederne våre, gjennom hjertet av Telemark. Målet med turen var at vi skulle tilegne oss nok padleerfaring til at vi kan ta egne grupper med ut på tur, derfor gleder jeg meg til å finne mer ut av padlingen på egenhånd til sommeren. Vi fikk padlet veldig heftige stryk, noe som tilsvarer grad 2+ på en viss graderingsskala. Mange gikk rundt enten i solo eller dobbelkano, med eller uten bagasje. En lærerik tur med mye regn og god stemning.



Eksamen, jobbing og tur nærmer seg så tørket mat og en god del knekkebrød er heldigvis allerede laget. Knekkebrødene er laget av grovt mel og "frø" og skal sørge for metthetsfølelsen på turen. For eksempel har sesamfrø nesten 50g fett og 30g protein på 100gram. Vi skal også selvfølgelig ha risengrøt noe som blir et stort og dyrt proskjekt når en trenger over  20 porsjonspakker. "Sydpolen-frokostblanding" bestående av alt mulig frokostblanding, kokos, kanel, rosiner og mandler surret med sirup, honning, smør og olje skal også med. De siste frokostene blir havregrøt selv om verken meg eller Kristian er spesielt glad i denne retten, men med kanel, rosiner,mandler, tørkede epler og masse sukker skal det nok gå ned.

Ellers ligger det en stor grønn kano i kjelleren, mer info kommer om nettop den. Hvis du har et bra kanonavn eller vil reklamere med turens beste reklameplass er det bare å ta kontakt.


Tur-knekkebrød

4 dl sammalt hvete grov
4dl store havregryn: kan erstattes med små eller frokostblanding eller....
2dl solsikkefrø
1dl sesamfrø
1dl linfrø
litt salt
6 dl vann med buljong i, bør blandes ut varmt og så avkjøles eller blandes sterk i lite varmt vann for så å tilsettes kaldt.

Alt blandes og røres litt før det presses så tynt som mulig(bruk slikkepott). Blandingen blir to brett som slenges inn i ovnen samtidig og byttes plass etter halve steketiden. Den er forresten minst 70 minutter og husk å dele opp knekkebrødene etter at de bare har stekt et par minutter. Avkjøles på rist og kan tørkes i ovenen med åpen dør for lettere vekt

Hilsen Kjetil

1 kommentar: